Η οικονομία, η μετανάστευση αλλά και η τόνωση της εθνικής υπερηφάνειας κυριάρχησαν στην τηλεμαχία μεταξύ του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του ευρωσκεπτικιστική Nάιτζελ Φάρατζ, δύο εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. Οι δυο αντίπαλοι δεν αντιπαρατέθηκαν μεταξύ τους αλλά με το..κοινό, που τους πλαισίωνε στο στούντιο.
Οι δυο πλευρές επιχείρησαν να αποδομήσουν τα επιχειρήματα των αντιπάλων τους, καθώς τα δύο στρατόπεδα μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία μιας προεκλογικής εκστρατείας, που δεν έχουν λείψει οι εντάσεις. Όσον αφορά το θέμα της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, ένα εκ των βασικών επιχειρημάτων των υποστηρικτών του Brexit, ο Κάμερον δήλωσε : «Μπορεί να σας δίνει την ψευδαίσθηση της κυριαρχίας μια αποχώρηση στις 23 Ιουνίου, αλλά θα ανακαλύψετε, από τομέα σε τομέα, ότι για πράγματα που επηρεάζουν τη μεγάλη χώρα μας, δεν θα έχουμε κανένα λόγο
«Φοβάμαι πραγματικά ότι εάν φύγουμε, θα δούμε την οικονομία να υποφέρει. Θα έλεγα ότι η σωστή επιλογή, η βρετανική επιλογή είναι να αγωνισθούμε για μία Μεγάλη Βρετανία εντός της ΕΕ και να μην επιλέξουμε τη μικρή Αγγλία του Νάιτζελ Φάρατζ», κατέστησε σαφές. Έδωσε έμφαση στην διακομματική συνεργασία για την αποφυγή του Brexit, καθώς στο πλευρό του Κάμερον έχουν ταχθεί οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι. Επίσης, παραδέχθηκε για πρώτη φορά τόσο ανοικτά ότι φοβάται για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας. «Δεν δυναμώνεις τη χώρα σου, οδηγώντας την στη διχοτόμηση», σημείωσε.
Θέλοντας δε να τονώσει την βρετανική υπερηφάνεια, ο Κάμερον τόνισε: «Η φυγή είναι παραίτηση και δεν νομίζω ότι η Βρετανία, δεν νομίζω ότι είμαστε λιποτάκτες, είμαστε μαχητές».
Από την άλλη πλευρά ο Φάρατζ επικαλέσθηκε και αυτός την οικονομική ευμάρεια των πολιτών αλλά ακριβώς για τον αντίθετο σκοπό. Κάλεσε τους Βρετανούς να σταματήσουν να σκέφτονται το ΑΕΠ, αλλά τους απλούς αξιοπρεπείς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Το βιοτικό τους επίπεδο έχει πέσει κατά 10%», είπε με νόημα. Όσο για την ΕΕ, τα πράγματα είναι απλά καθώς ο ηγέτης του UKIP θεωρεί ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρχει σε 20 χρόνια. «Είμαστε Βρετανοί, είμαστε καλύτεροι απ’ αυτό, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας τρομοκρατήσει, κυρίως στον μη εκλεγμένο, όσο γοητευτικός και να είναι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», ανέφερε ο πρόεδρος του Ukip και ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ επανέλαβε τον «κίνδυνο οι γυναίκες «να πέσουν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων των προσφύγων και μεταναστών, όπως συνέβη στον Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», δήλωση που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης. Παράλληλα, επιχείρησε να απορρίψει τις κατηγορίες για ρατσισμό, λέγοντας ότι έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα των μεταναστών της Κοινοπολιτείας.
Ποιος είναι όμως ο πραγματικός νικητής της τηλεμαχίας; Σε πρακτικό επίπεδο, ο Κάμερον πέτυχε έναν από τους στόχους του, που είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων. Η ιστοσελίδα εγγραφής για το δημοψήφισμα έπεσε λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία με αποτέλεσμα να εξετάζεται να δοθεί παράταση. Αυτό ευνοεί το στρατόπεδο κατά του Brexit καθώς οι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής είναι νέοι, οι οποίοι τάσσονται συνήθως υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Διαθέσιμο εδώ.