Oι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη από την θάλασσα δεν πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αιτηθούν άσυλο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην ελβετική εφημερίδα «NZZ am Sonntag».
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας έχει υποσχεθεί την ανάληψη σκληρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες και σχεδόν έφεραν σε απόσταση αναπνοής από τον προεδρικό θώκο τον υποψήφιο της ακροδεξιάς. «Όποιος μπαίνει σε μια βάρκα και προσπαθεί να εισέλθει στην Ευρώπη παράνομα, καταστρέφει τις πιθανότητες να έχει άσυλο στην Ευρώπη και πρέπει να σταλεί πίσω», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός των Εξωτερικών.
Απορρίπτοντας την θέση ότι δεν είναι εύκολη η προστασία των θαλασσίων συνόρων, διατείνεται πως ακριβώς τα θαλάσσια σύνορα χρησιμοποιήθηκαν συχνά για να ελεγχθεί η μετανάστευση και δεν είναι τυχαίο, ότι οι μετανάστες στις ΗΠΑ έφθαναν πρώτα στο Ellis Island μπροστά από τη Νέα Υόρκη. Σε αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές αρχές αποφάσιζαν ποιός επιτρεπόταν να περάσει στην ηπειρωτική χώρα και ένα τέτοιο μοντέλο, με νησί, μπορεί να είναι επίσης ο δρόμος για την Ευρώπη, καθώς η δική του πρόθεση είναι να διακοπεί η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.
Απαντώντας στο ερώτημα ποιο θα είναι το ευρωπαϊκό Ellis Island, « η Λέσβος, η Λαμπεντούσα», ο Σεμπάστιαν Κουρτς υπογράμμισε πως όποιος πρέπει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και δεν έχει καμία πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, θα είναι μάλλον περισσότερο πρόθυμος να επιστρέψει οικειοθελώς πίσω, από εκείνον ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί σε μια κατοικία στη Βιέννη ή στο Βερολίνο.
Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα της Αυστραλίας, τονίζοντας ότι η χώρα κατόρθωσε να μην φθάνουν πλέον παράνομοι μετανάστες και να μην πνίγεται κανένας διότι το αυστραλιανό ναυτικό ξεκίνησε επιχείρηση προστασίας συνόρων, εμποδίζοντας πλοία προσφύγων πριν από τις ακτές και επιστρέφοντας τους ανθρώπους στις χώρες προέλευσής τους ή σε κέντρα όπως το Νάουρου και τη νέα Γουινέα.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως το αυστραλιανό μοντέλο, το οποίο χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο», δεν μπορεί φυσικά να αντιγραφεί πλήρως, ωστόσο, όπως λέει, οι βασικές αρχές του μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ευρώπη.
Διαθέσιμο εδώ.