Έλληνες και Γάλλοι εκφράζουν σοβαρή δυσπιστία απέναντι στην ΕΕ κυρίως αναφορικά με την διαχείριση της οικονομικής κρίσης.
Ανεξάρτητα εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν ή όχι στην ΕΕ, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι όλο και πιο σκεπτικοί σχετικά με τα οφέλη της παραμονής.
Μια νέα έρευνα του Pew Research Center που δημοσιεύθηκε χθες (7 Ιουνίου) αναφέρει ότι το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου θα έχει οριακές διαφορές, με το 48% των Βρετανών ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση να είναι δυσμενείς απέναντι στην Ευρώπη και το 44% υπέρ.
Αλλά οι αντιδράσεις έχουν επίσης αυξηθεί σε παραδοσιακά πιο θετικές προς την ΕΕ χώρες – με μια πτώση 17 μονάδων στο 38% στη Γαλλία, για παράδειγμα, σε ένα μόνο χρόνο.
Στις 10 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο οι Έλληνες έχουν τον μεγαλύτερο «θυμό» απέναντι στις Βρυξέλλες.
Η Ένωση εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τα νεότερα μέλη της, με το 72% των Πολωνών και το 61% των Ούγγρων να εκφράζουν θετική άποψη, σε σύγκριση με μόλις το 27% των Ελλήνων.
Ακόμη και μεταξύ των πλουσιότερων ιδρυτικών μελών του μπλοκ, η υποστήριξη μετά βίας φτάνει το 50% και η τάση είναι πτωτική, με την υποστήριξη της Γερμανίας να πέφτει οχτώ μονάδες μεταξύ 2015 και 2016.
Σε όλη την Ευρώπη, οι νεότεροι ψηφοφόροι και υποστηρικτές των αριστερών κομμάτων είναι γενικά πιο υποστηρικτικές στη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκριτικά με τους ηλικιωμένους ή δεξιούς λαϊκιστές.
Αλλά οι ψηφοφόροι μοιράζονται την ίδια ανησυχία σχετικά με το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασχοληθεί με την κρίση των προσφύγων, με μεγάλες πλειοψηφίες εκφράζοντας απογοήτευση σε όλους τους τομείς.
Υπάρχει επίσης μεγάλη – αλλά λιγότερο καθολική – αποδοκιμασία του τρόπου με τον οποίο το μπλοκ χειρίστηκε την οικονομική επίπτωση της κρίσης στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.
Στον υπερχρεωμένο νότο, το 65% των Ισπανών, το 66% των Γάλλων, το 68% των Ιταλών και ένα επιβλητικό 92% των Ελλήνων δεν εγκρίνουν την οικονομική διαχείριση της ΕΕ.
Διαθέσιμο εδώ.