Την οργή της Τουρκίας προκάλεσε η ομόφωνη υιοθέτηση από την γερμανική Βουλή του ψηφίσματος για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως γενοκτονία. Προχώρησε στην ανάκληση του πρεσβευτή της στην Γερμανία για διαβουλεύσεις, ενώ κάλεσε τον Γερμανό επιτετραμμένο στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.
Για «σοβαρό αντίκτυπο» στις διμερείς σχέσεις έκανε λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε σκληρή γλώσσα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε:. «Πρώτα κάψατε τους Εβραίους σε φούρνους και τώρα έρχεστε να κατηγορήσετε τον τουρκικό λαό για γενοκτονία».
Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Μπούντεσταγκ. Επικυρώθηκε σχεδόν ομόφωνα με ανάταση της χειρός -υπήρξε μία αποχή και μία ψήφος κατά. Η μοναδική αρνητική ψήφος προήλθε από την βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) από την Λειψία Μπετίνα Κούντλα, ενώ η αποχή προήλθε από τον Όλιβερ Βίτκε, βουλευτή επίσης της CDU της Μέρκελ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν παρούσα στην ψηφοφορία, καθώς επικαλέστηκε τη συμμετοχή της σε διάσκεψη επιστημόνων, όπως και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ που μιλούσε σε συνέδριο του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αργεντινή. Πέραν της αναγνωρίσεως της γενοκτονίας, οι Γερμανοί βουλευτές αναγνώρισαν και τον ρόλο του τότε Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.
Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για σοβαρό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις. Σε συνέντευξη Τύπου από το Ναϊρόμπι, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μετά την επιστροφή του πρεσβευτή της Τουρκίας η κυβέρνησh θα συζητήσει σε ποια βήματα θα προχωρήσει σε απάντηση για το ψήφισμα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατήγγειλε τις «ανεύθυνες και αβάσιμες αποφάσεις, που δεν μπορούν να κρύψουν το μαύρο παρελθόν μίας χώρας».
Η αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από την Τουρκία έρχεται να δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας όσον αφορά τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας. Η Άγκυρα συνδέει το θέμα της βίζας με την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, στην διαπραγμάτευση της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Περισσότερα εδώ.