Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την επέκταση του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ πέρα από την προθεσμία του 2018. Κατά την πρώτη επέτειό του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η πρωτοβουλία κρίνεται επιτυχημένη, χάρη στην ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το φθινόπωρο νομοθετικές προτάσεις για παράταση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που αποτελεί και την κινητήριο δύναμη του σχεδίου, συνεκτιμώντας ωστόσο την έλλειψη δημοσιονομικών πόρων. Ο Κατάινεν τόνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η αρχή θα είναι η ίδια: να υποστηρίζει σχέδια με προφίλ υψηλού κινδύνου.
Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει 64 έργα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ, τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολικά κονδύλια ύψους 9,3 δισ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει εγκρίνει 185 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με συνολική χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Περίπου 141.800 ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ωφεληθούν. Συνολικά, τα έργα αυτά υλοποιούνται σε 26 κράτη μέλη και αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ. Ο πιο δημοφιλής τομέας για επενδύσεις ήταν η ενεργειακή απόδοση.
Πενιχρά αποτελέσματα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου υπεγράφησαν δύο συμφωνίες. Στις 9 Μαΐου υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και Procredit (δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 20 εκ. €) και στις 10 Μαΐου συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Creta Farms (δάνειο ύψους 15 εκ. €).
Ωστόσο ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του ΕΤΣΕ, τα αποτελέσματα για τη χρηματοδότηση ελληνικών ΜΜΕ δεν κρίνονται ικανοποιητικά. Μέχρι στιγμής, μόλις 121 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν, με χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ, πυροδοτώντας 56 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του γερμανικού τραπεζικού ομίλου ProCredit, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα χρηματοδότησης των ελληνικών ΜΜΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, συζήτησε το θέμα αυτό με επικεφαλείς ελληνικών τραπεζών. «Οι τράπεζες είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του μεσάζοντα στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ», παραδέχτηκε ο Κατάινεν. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι, αν όλα πάνε καλά, «θα υπάρξει νέα συμφωνία για τις ελληνικές ΜΜΕ».
«Ο πιο γρήγορος τρόπος για να τονωθεί η ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης των ΜΜΕ», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται στενά με τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές αρχές γι αυτό το σκοπό.
Αξίζει να σημειωθεί σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στη χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το επενδυτικό σχέδιο, δημιουργήθηκε ειδική ομάδα αποκλειστικά για την Ελλάδα, Investment Team For Greece. Στο πλαίσιο αυτό, 15 εμπειρογνώμονες της ΕΤΕπ εγκαθίστανται στην Αθήνα, προκειμένου να εξυπηρετούν άμεσα τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και άλλοι 15 βρίσκονται στον Λουξεμβούργο προκειμένου να προσφέρουν κύριες και υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Περισσότερα εδώ.