Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει κομβικό σημείο στην πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων. Ο διευθυντής του οργανισμού προστασίας των συνόρων της ΕΕ, Frontex, απηύθυνε έκκληση για ένα ελεγχόμενο και «αξιόπιστο» σύστημα.
Το 2015, περίπου 900.000 μετανάστες έφθασαν στην ΕΕ σύμφωνα με αριθμούς της Frontex, 17 φορές περισσότεροι από ό, τι είχαν καταγραφεί το 2014. Το Αιγαίο είναι η πλέον χρησιμοποιούμενη διαδρομή καθώς και η πιο επικίνδυνη. Στο Συμπόσιο Dahrendorf στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, μίλησε για «ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων».
Ο Leggeri εξήγησε ότι τα εξωτερικά σύνορα δεν θα πρέπει αναγκαστικά να είναι εντελώς κλειστά, αλλά ότι χρειάζεται ένα «αξιόπιστο» σύστημα προστασίας. Αυτό θα συνεπαγόταν μια πανευρωπαϊκή αναγνώριση του γεγονότος ότι τα εξωτερικά σύνορα είναι κοινά σύνορα και ότι η ασφάλειά τους πρέπει να εξασφαλίζεται με την παροχή πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών μέσων.
Ο επικεφαλής της Frontex πρόσθεσε ότι το πραγματικό τεστ θα ήταν αν χώρες όπως η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένες να παραιτηθούν από έναν βαθμό της κυριαρχίας τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων.
Αναφερόμενος στη συμφωνία των προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, είπε: «Η Τουρκία έχει φέρει αποτελέσματα». Σύμφωνα με τον οργανισμό, ο αριθμός των προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο, μειώθηκε κατά 90% τον Απρίλιο.
Περισσότερα εδώ.