Η Αθήνα δεν σκοπεύει να προωθήσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία για τον αγωγό Ποσειδώνα, καθώς θεωρείται ως άμεσος ανταγωνιστής του αγωγού TAP, που υποστηρίζεται από την ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα.
Η Ελλάδα εγκαινίασε χθες, Τρίτη (17 Μαΐου). την κατασκευή ενός τμήματος 550 χιλιομέτρων του Trans-Adriatic Pipeline (TAP), με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανυπομονεί για τις 8.000 θέσεις εργασίας που θα φέρει σε μια χώρα που πλήττεται από την κρίση. Προγραμματισμένος να λειτουργήσει από το 2019, ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης του Αζερμπαϊτζάν Shah Deniz 2, μέσω δυτικής Τουρκίας, στην Ελλάδα, την Αλβανία και σε όλη την Αδριατική μέσω της Ιταλίας. Ο Τσίπρας είπε ο αγωγός θα εγκαινιάσει μια «νέα εποχή» για την Ελλάδα και την Ευρώπη
«Ο TAP είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα», τόνισε ο Τσίπρας κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ένα άμεσος ανταγωνιστής του υποθαλάσσιου τμήματος του TAP είναι ο Ποσειδών, ένα σχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού της Gazprom με στόχο να φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ιταλία. Ένα «Μνημόνιο Κατανόησης» για την ανάπτυξη του Ποσειδώνα υπεγράφη στις 24 Φεβρουαρίου μεταξύ της Gazprom, της ιταλικήςEdison και της ΔΕΠΑ. Αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πώς το ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάσει στην Ελλάδα, με δύο επιλογές να βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι – μέσω Τουρκίας ή Βουλγαρίας.
Περισσότερα εδώ.