Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την Δευτέρα (16/05) στη Θεσσαλονίκη την έναρξη κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline), του λεγόμενου ΤΑΡ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο. Ο Διαδριατικός αγωγός είναι το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που στοχεύει στη σύνδεση της αγοράς της ΕΕ με νέες πηγές φυσικού αερίου. Με αρχική ικανότητα μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ II στο Αζερμπαϊτζάν στην αγορά της ΕΕ από το 2020.
Ο αγωγός θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Αλβανίας θα καταλήγει στην Ιταλία, διασχίζοντας υπογείως την Αδριατική. Η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του Διαδριατικού αγωγού είναι η Trans Adriatic Pipeline AG (TAP), μια κοινοπραξία ενεργειακών εταιρειών. Η TAP θα επενδύσει στο έργο 5,6 δισ. ευρώ για μια πενταετία, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Τα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι πολλαπλά: περίπου 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας, χιλιάδες έμμεσες θέσεις, συμβόλαια για ελληνικές εταιρίες, γενικά τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας κυρίως στις περιοχές κατασκευής. Σημαντική είναι και η ενεργειακή σημασία του έργου τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού που προκύπτει για την χώρα όσο και για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου με την απευθείας μεταφορά αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη.
Επιπλέον, εάν ο TAP συνδυαστεί με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, που μπορεί να σχηματίσει τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου μέχρι και την Ρουμανία, αλλά και με τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG (υγροποιημένο αέριο) στην Αλεξανδρούπολη, θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες μεταφοράς αερίου.
Περισσότερα εδώ.