Ενδεχόμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την EE θα πλήξει και άλλα κράτη μέλη προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, έξι εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Οι οικονομικές συνέπειες τυχόν Brexit θα ήταν βαρύτερες για το Βρετανία, όμως οι επιπτώσεις και για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «χειροπιαστές», σημειώνει η Fitch. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν τα κράτη-μέλη με μεγάλες εμπορικές συνδέσεις με το Λονδίνο.
Ο οίκος αξιολόγησης ταυτοποιεί συγκεκριμένα την Κύπρο, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο ως τα «πιο εκτεθειμένα» κράτη, επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο ισοδυναμούν με τουλάχιστον 8% του ΑΕΠ τους.
Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις όμως, η Fitch στέκεται και στις πιθανές πολιτικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει το Brexit. Ο οίκος επισημαίνει πως τυχόν έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου θα έθετε προηγούμενο για αποχώρηση από την ενωμένη Ευρώπη, και ταυτόχρονα θα μπορούσε να ενισχύσει κόμματα που προωθούν τον λαϊκισμό και τον ευρω-σκεπτικισμό σε πολλές χώρες της Ε.Ε.
Το πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να επηρεάσει έμμεσα και την Ελλάδα, καθώς αν υπάρξουν φόβοι για εξόδους κι άλλων μελών από την Ε.Ε. θα πιεστεί το κόστος δανεισμού σε «περιφερειακές» χώρες.
Επιπλέον, η προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης της οικονομικής-πολιτικής σχέσης της Βρετανίας με το μπλοκ εγείρει κίνδυνο για νέες διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που είναι ήδη διαιρεμένα για σειρά ζητημάτων, από το ελληνικό ζήτημα έως τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ένα Brexit θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε απόσχιση της φιλο-ευρωπαϊκής Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενθαρρύνοντας παρόμοιο κίνημα ανεξαρτητοποίησης στην Καταλονία.
Η Fitch αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας διάφορων χωρών της Ε.Ε. λόγω Brexit, αλλά μόνο εφόσον διαπιστώσει ότι μεσοπρόθεσμα υλοποιούνται τα οικονομικά και τα πολιτικά ρίσκα. Άμεσα πάντως ο οίκος δεν προβλέπει υποβαθμίσεις.
Διαθέσιμα εδώ.