Ο αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μάρος Σέφτσοβιτς εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 17 Μαΐου στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του Αδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (TAP) στη Θεσσαλονίκη.
Ο TAP θα καλύψει απόσταση 870 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή στην Ελλάδα έως την Πούλια στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας. Θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ II στην Κασπία Θάλασσα. Μαζί με άλλα δύο έργα κατασκευής σωληναγωγών – τον αγωγό Υπερανατολίας (TANAP) που διασχίζει την Τουρκία και τον αγωγό του Νότιου Καυκάσου (SCP), που διασχίζει το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία – ο TAP θα ανοίξει το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» της ΕΕ.
Ο Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε: «Όταν ολοκληρωθεί, ο TAP θα αποτελέσει σημαντικό πόρο στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για την ενεργειακή ασφάλεια. Ανοίγοντας την πρόσβαση στο φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, ο TAP θα επιτρέψει σε πολλές χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι χώρες της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, να διαφοροποιήσουν τις πηγές από τις οποίες προμηθεύονται φυσικό αέριο. Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη τν στόχων της Ενεργειακής Ένωσης όσον αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών, των διαδρομών και την ενεργειακή ασφάλεια. Συνεπώς, η έγκαιρη ολοκλήρωσή του είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου μέχρι το 2020 να εισρεύσει στην Ευρώπη το αέριο από τους νέους προμηθευτές».
Αρχικά, από το Νότιο Διάδρομο, όταν αυτός λειτουργήσει το 2019-2020, θα διοχετευθούν περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Με δεδομένες τις δυνητικές προμήθειες από την περιοχή της Κασπίας, και στο μέλλον ενδεχομένως επίσης και από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ έχει στόχο την μακροπρόθεσμη αύξηση του παραπάνω όγκου.
Περισσότερα εδώ.